fbpx

Kittens, haartjes en nieuwe spulletjes

Terugblik kittens 2017

Het nieuwe jaar 2018 is inmiddels lang en breed begonnen en ondanks de huidige snijdende vrieskou, zal het ongetwijfeld niet lang meer duren voordat het voorjaar zich echt aandient. En alle kattenliefhebbers weten dat het voorjaar, naast de vele schattige lammetjes, synoniem staat voor > verse kittens!! Aan de ene kant hopen we natuurlijk dat dit nog even op zich laat wachten, moederloze en gedumpte kittens blijft natuurlijk schrijnend om te zien, maar aan de andere kant geeft het ons ook erg veel energie. We love kittens, kittens, kittens!!!

In 2017 heeft Dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven in totaal 322 kittens opgevangen. Een behoorlijk aantal, maar toch beduidend minder dan de 582 kittens het jaar ervoor in 2016! Het kittenseizoen begon al wat later dan normaal en met bijna geen echte hele kleine kittens, het waren vooral veel socialisatiekittens. Dat zijn kittens vanaf 5 weken die veelal zelfstandig kunnen eten en vooral nog moeten wennen aan mensen(handen).

Weeskittens bij Ik miauw van jou

Het afgelopen jaar hebben wij zelf thuis in totaal 6 (wees)kittens mogen opvangen voor Dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven. Samen met mijn dochter van 7 (die inmiddels ook aangestoken is met het welbekende “kattenvirus”) voeden en socialiseren we deze kittens totdat ze groot genoeg zijn om op eigen pootjes te staan. Het was dit jaar onze eerste ervaring met fleskittens. Slechts 2 weekjes oud waren Nora en Brix toen ze bij ons kwamen logeren dus die mochten we overdag iedere 3 uur een miniflesje melk geven (nachtflesje was niet per se nodig, maar hebben we de eerste week toch maar gedaan). Geweldige ervaring, wat een lieverds zijn deze twee snoezels geworden… Prachtig om op deze manier je steentje bij te kunnen dragen! Het was alweer ons 5e jaar en het blijft een uiterst dankbare tijdsbesteding 😊

Hieronder zie je een klein overzichtje met foto’s van de 2017-kittens die we met veel liefde en plezier hebben vertroeteld en grootgebracht:

 

Izzy & Boots

Juni 2017

 

Owen

Juli 2017

 

Nora & Brix

September 2017

 

Max

December 2017

Help, de rui periode komt er weer aan

De dagen worden alweer langer, je neigt alweer naar je tussenjas en zo ook onze katten. Nog even wachten en met het lengen van de dagen trekken ook zij hun dikke winterbontjas weer uitdoen. Ik hoor je denken: ‘Allemaal leuk en aardig maar wat een bende in huis, wat kan ik hieraan doen?’ Eigenlijk helemaal niks. Wij zijn al snel geneigd om onze katten te helpen om de haren die in een kleine twee maanden uit onze katten vallen te verwijderen. Helaas werkt dit allemaal averechts!

Onze (gezonde, niet te dikke en geen Perzische kat zijnde) katten kunnen deze vachtwisseling prima zelf aan. Onze katten besteden twee tot drie uur per dag aan vachtverzorging. Met hun tong zorgen zij ervoor dat hun vacht en huid schoon blijven, en likken loszittende haren weg. Deze haren verzamelen zich in de maag. In de natuur leefden onze katten vroeger van de muizenvangst. Om te kunnen overleven moest een kat 15 keer per dag een prooi vangen en eten. Dit zijn bijvoorbeeld vogels, kikkers, insecten en muizen. Deze prooidieren worden door onze kat met huid en haar verzwolgen, zodoende komen dus ook de karkasjes in de kattenmaag terecht. Mede door deze aanvoer van botten en loszittende haren is het voor de poes mogelijk om deze haren op de natuurlijke weg weer uit zijn lichaam te krijgen, en zullen haarballen worden voorkomen.

Kat in de rui aan het wassen

Helaas bestaat er geen kattenvoer met prooidieren dus zullen wij moeten zorgen voor een goed alternatief. Zorg ervoor dat je kat onbeperkt kan eten, zo zorgt zij er zelf wel voor om geregeld voer op te nemen zodat losse haren kunnen worden afgevoerd. Eten uit voerpuzzels kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Met behulp van de puzzels, moet je kat gaan werken voor zijn voer. Net zoals zijn voorouders deden. Katten vinden dit erg leuk, zijn extra actief en schrokken hun bakje hierdoor ook niet in een keer leeg met alle gevolgen van dien. Heeft je kat toch last van haarballen geef haar dan regelmatig een goede haarbalpasta. Op deze manier komen de haarballen toch goed los uit de maag en worden zij via de juiste weg weer afgevoerd.

Maar waarom dan niet helpen om te borstelen?

Wanneer je je kat borstelt of kamt zal je de vachtcyclus overhoop halen. Hierdoor zorg je er even voor dat er minder haaruitval is maar dit komt omdat je de rui versnelt in plaats van stopt. De haren die normaal maar een keer in het jaar een cyclus (dit geldt voor halflangharige katten, kortharen hebben twee ruiperiodes) hebben zullen nu vaker per jaar een cyclus ervaren waardoor je meerdere ruiperiodes per jaar creëert. Dit kan zelfs doorgaan in een permanente rui. En voor zich spreekt dat dit nog meer losse haren in huis oplevert. Dus al het werk met borstelen en kammen resulteert, naast een onnatuurlijke vachtgroeicyclus, eigenlijk alleen maar in nog meer werk (lees: stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen en kleding ontdoen van haren met plakrollers 😉)

Deze gastblog is geschreven door Wendy van Cats Only Kattenhotel en Katsalon. Check de website www.cats-only.nl voor meer informatie over vachtverzorging. Heb je een directe vraag dan mag je deze natuurlijk altijd aan haar stellen via emailadres: wendy@cats-only.nl

NEW STUFF

YUM YUM… Are you in for a treat?!? 🍬 Check deze pawsome CUPCAKE kattenmand! Een echte traktatie voor je snoezel… De kattenmand “Cupcake” is een comfortabel en zacht slaapplekje geïnspireerd op een heerlijke – je raad het al – cupcake!! Deze prachtige Cupcake nodigt je kat uit voor een urenlange, ongestoorde slaapsessie en is met zijn unieke en warme uitstraling een kattenmand die een ware aanvulling is op je interieur.

Meer informatie? Klik dan op de volgende link > recept van deze heerlijke Cupcake 

pidan-kattenmand-cupcake

 

Veranderingen op Facebook

Je hebt het vast al gehoord: Facebook gaat voortaan in plaats van nieuws veel meer berichten van alleen je familie en vrienden op je Facebook nieuwsfeed laten zien. Ontzettend fijn natuurlijk, maar hierdoor zal je waarschijnlijk veel minder nieuws en berichten van Facebook-pagina’s zoals Ik miauw van jou te zien gaan krijgen.

Mocht je graag op de hoogte blijven van de leukste kattenfilmpjes en foto’s, onze nieuwe collectie, fijne winacties, nieuwe blogs en vers kittennieuws dan adviseren wij je het volgende te doen:

  1. Ga hier naar de Facebookpagina van Ik miauw van jou
  2. Op je mobiel doe je vervolgens het volgende: Klik op het kopje “Volgend”

  1. Op je desktop doe je het als volgt:

Let op; je moet de wijzigingen zowel op je mobiel als je desktop doen, dus per toestel.

Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor onze Mieuwsbrief. Op deze manier ontvang je ons laatste nieuws zoals de leukste kattenfilmpjes, foto’s, toffe winacties, nieuwe producten uit onze collectie, de nieuwste blogs en vers kittennieuws iedere maand in je mailbox en hoef je zeker niks te missen.

Miauw jij ook van ons?
Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter…

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie