fbpx

Hoe voorkom je dat je binnenkat te dik wordt?

Ze zeggen dat de liefde van een man door de maag gaat en deze theorie is zeker ook van toepassing op katten! Het is verleidelijk om je kat af en toe wat lekkers te geven en misschien zelfs een hapje van je eigen bord. Het is echter niet verrassend dat gewichtsproblemen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, afbraak van gewrichten en kanker om maar even wat voorbeelden te noemen. Gezondheidsproblemen die allemaal lastig te behandelen, kostbaar en hartverscheurend verdrietig kunnen zijn.

Bij katten die enkel binnen in huis zijn en weinig of geen tijd buiten doorbrengen, is het activiteitsniveau meestal lager en daarom hebben ze elke dag minder calorie-inname nodig. Dat gezegd hebbende, nee zeggen tegen onze harige Harry’s terwijl ze liefdevol rond onze enkels kroelen is geen eenvoudige prestatie. Daarom een aantal tips om te voorkomen dat je een kat binnenshuis te veel eten geeft.

Katten in en rondom krabmeubel District 70 Sardine

Gewicht

Een goed beginpunt is om up-to-date te blijven met niet alleen het gewicht van je kat, maar ook het gemiddelde gewicht van dat specifieke ras. Als mannelijke Maine Coons bijvoorbeeld hun volledige grootte bereiken, wegen ze gemiddeld tussen de 6 en 10 kg, vergeleken met mannelijke HTK (huis-tuin-en-keuken) katten, die gemiddeld 4,5 – 5,5 kg wegen. Het is een goede gewoonte om je kat maandelijks te wegen. De meeste dierenartsen hebben weegschalen staan die vrij te gebruiken zijn om je kat te wegen. Alternatief voor als je thuis een eigen weegschaal hebt: weeg jezelf, stap daarna weer op de weegschaal, deze keer terwijl je je kat vasthoudt. Trek je gewicht af van de tweede meting om het gewicht van je kat te bepalen.

Maak voeding interactief

Binnenkatten zijn niet in staat om hun jachtinstinct ten volle uit te oefenen, dus waarom zou je van etenstijd niet een spel maken? Als je voerpuzzels gebruikt, kun gebruikmaken van het natuurlijke verlangen van je kat om te jagen, spelen en algehele nieuwsgierigheid. Voerpuzzels kunnen er ook voor zorgen dat je kat niet te snel kan eten, wat ook weer goed is voor katten met overgewicht en obesitas.

Wat je moet weten over eten

Of je nu je kat natvoer, droogvoer of een combinatie van beide geeft, het is belangrijk om precies te weten hoeveel voer je binnenkat nodig heeft. Het mooie van grote kattenvoermerken is dat hun verpakking een overzicht bevat van hoeveel je je kat per dag moet voeren, afhankelijk van hun leeftijd. Als je er niet zeker van bent hoeveel voer je je kat mag geven, check dit dan met je dierenarts. Die kan je kan adviseren over de juiste hoeveelheid. En hou je vervolgens iedere dag aan deze hoeveelheid. Als je kat te zwaar is, kan caloriearm voer ideaal zijn. Vraag wederom je dierenarts voor advies.

Kat in krabmeubel District 70 Hexa

 

Gebruik een microship feeder

Als je meerdere katten in een binnenruimte houdt, kan je tegen het probleem aanlopen dat één kat meer eet dan eigenlijk de bedoeling is. Een mogelijke oplossing kan dan een microchip geactiveerde feeder zoals de SureFeed Microchip Pet Feeder zijn. Deze slimme feeder herkent het unieke microchipnummer of RFID-halsbandlabel van je kat, dus het gaat alleen voor hen open en geen ander huisdier in huis. Wanneer de geautoriseerde kat de voerbak nadert, schuift het deksel automatisch open en sluit weer wanneer je kat klaar is. Dit is ook een uitstekende oplossing voor als je een moeilijke eter hebt die graag de hele dag door graast, zodat je het voer gewoon kunt laten staan ​​zonder bang te hoeven zijn dat je andere kat(ten) het opeten.

Probeer verschillend voer

Veel kattenvoermerken bieden ook speciaal kattenvoer voor binnenkatten. Deze bevatten vaak een hoog proteïnegehalte en weinig calorieën om een ​​gezond gewicht te bevorderen of te behouden. Katten zijn van nature grazers en knabbelen graag de hele dag door. Kleine beetjes voer houden vaak het energieniveau van je kat gedurende de dag hoog, wat helpt om gewichtstoename te voorkomen. Als je bang bent dat je kat inderdaad overgewicht heeft, vraag dan advies aan een dierenarts.

Traktaties

Traktaties moeten gewoon dat zijn … een traktatie! Het valt niet te ontkennen dat katten hier gek op zijn, vooral degenen die in een zakje komen en rammelen als je het schudt. Het is belangrijk om te onthouden dat je kat deze niet echt nodig heeft en dus als een traktatie moet blijven, in plaats van een bron van extra calorieën te worden. Hetzelfde geldt voor eten van jouw bord. Katten verschijnen vaak tijdens menselijke maaltijden en staren dan liefdevol in je ogen, in de hoop een beetje lekkers te krijgen. Als je aan deze gewoonte toegeeft, is het moeilijk om er weer vanaf te komen, dus vermijd dat het onderdeel wordt van je normale maaltijdscenario.

Spelen, spelen, spelen

Dieet en lichaamsbeweging gaan hand in hand en binnenkatten hebben beiden zeker nodig. Katten zijn natuurlijke jagers en hebben daarom elke dag tijd nodig om aan deze behoefte te voldoen. Regelmatig spelen met je kat is een geweldige manier om aan deze behoefte te voldoen, waarmee je ze meteen ook lekker actief houdt. Probeer eens verschillende soorten speelgoed uit om te ontdekken welke je kat het leukste vindt zoals bijvoorbeeld speelhengel, kattenveertjes of een leuk kattenspeeltje met catnip. Er zijn veel verschillende en geweldige soorten speelgoed die je kat eindeloos vermaken, wat positief zal bijdragen aan de dagelijkse lichaamsbeweging van je kat. Je kat zal je dankbaar zijn…

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie