fbpx

Verhuizen met je kat, hoe doe je dat?

Verhuizen met je kat, hoe doe je dat?

Joepie, je gaat binnenkort verhuizen. Kei leuk en superspannend, een nieuwe mooie omgeving, misschien een nieuw interieur, een nieuwe leven zeg maar! Maar er is iemand in huis die daar iets anders over denkt…. Jep, je kat. Wil dat zeggen dat je niet mag verhuizen, natuurlijk niet! Maar er zijn een aantal zaken waar je op kan letten om deze overgang voor je kat zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Je kat in jouw huis

Je kat is enorm gehecht aan haar omgeving, zo simpel is het. Elk hoekje van je huis is gezegend met een unieke combinatie van feromonen. Je kat gaat elke dag op meerdere vaste routes alles afchecken voor mogelijke bedreigingen en kent elke vierkante centimeter van je huis. Als ze plots naar een andere ruimte wordt gebracht, vraagt dat om een overgangsperiode. Ze moet opnieuw uitzoeken of het er wel veilig is, waar alle schuilplaatsen zijn, waar haar eten en drinken staat, ze moet overal duidelijke “post-its” van geuren gaan plakken en ze moet vooral in kaart brengen waar mogelijke bedreigingen in de buurt zouden kunnen zijn.

Neem oude geuren mee

Hoe verleidelijk het ook is om meteen aan de slag te gaan met je interieur in de vorm van een nieuw bankstel, nieuwe kasten, nieuwe krabpalen etc, probeer zoveel mogelijk “oude geuren” mee te nemen van je vorige huis. Je kan bijvoorbeeld een aantal voorafgaand aan de verhuizing extra handdoeken, speeltjes en fleece dekentjes gaan halen in de winkel en deze in je huis leggen, vooral op alle favoriete plekjes van je kat. Deze kun je tijdens de verhuizing meenemen naar je nieuwe huis en eventueel nieuw meubilair (tijdelijk) mee bedekken.

Extra tip: Doe dit ook, zelfs als je niet gaat verhuizen. Stel dat je een keer een fleecedekentje moet uitwassen (haarbal….getsie!) dan is dat helemaal niet erg. Je kat heeft dan helemaal niet in de gaten dat, omdat er nog voldoende andere vertrouwde geurtjes in huis zijn.

De transportmand

Zet je transportmand al weken voor de verhuizing klaar op een veilige plaats. Lok haar elke dag in de mand met een lekker snoepje of brokje, doe het deurtje af en toe dicht, loop even rond en zet de mand weer neer, deurtje open en geef je kat dan een beloning. Wissel af tussen de tijd dat je rondloopt (binnen/buiten, boven/beneden, met/zonder trappen, met/zonder autorit, in de auto met/zonder motor, enz). Zo wordt de rit naar je nieuwe huis straks een fluitje van een cent.

De verhuismannen

Ja, die zijn scary, dus zet je kat in een veilige, afgesloten ruimte waar ze alles heeft wat ze nodig heeft en ze niets moet meemaken van de verhuizing zelf. De stress van deze kleinere ruimte weegt niet op tegen de stress van voor de voeten van de verhuizers te lopen. Je hoeft je dan ook geen seconde zorgen te maken om je kat. Je zou ook kunnen overwegen om, zeker als je kat het gewend is, haar naar een kattenpension of kattenhotel te brengen tijdens de verhuizing.

Voorbereiding van het nieuwe huis

Probeer je nieuwe huis al zo goed mogelijk in te richten en alles voor de kat klaar te zetten voordat je haar naar binnen brengt. Over de kartonnen dozen hoef je je geen zorgen te maken, deze zal ze ongetwijfeld geweldig vinden om op en in te kruipen 🙂 Plak zeker ook ramen tot op de grond af, zodat ze niet plotseling oog in oog staat met een vreemde buitenkat die ze nog niet kent.

Kennismaken met de nieuwe ruimte

Hier zijn meerdere mogelijkheden. Als je een zelfverzekerde kat hebt, kan je haar in de woonkamer zetten en ineens het hele huis geven om te ontdekken. Heb je een katje dat het wat moeilijker heeft, zet haar dan in één kamer met alles wat ze nodig heeft, en geef je haar daar alle tijd tot ze zich veilig genoeg voelt.

In beide gevallen ga je als volgt te werk: je zet de transportmand neer, zet alles open zodat de kat er op haar eigen tempo kan uitkomen. Nu negeer je haar compleet. Zij moet nu echt alleen gelaten worden om alles af te snuffelen, te onderzoeken, te bekijken en vooral in te schatten of er bedreigingen zijn. Ze zal ook onderzoeken waar alle bronnen (eten en drinken) staan dus het is belangrijk dat dit ook al allemaal klaar staat.

Als je kat in je oude huis maar één ruimte ter beschikking had, wacht je eventueel een dagje af tot ze zich weer ok voelt, en zet dan de deur naar de rest van het huis open. Hoe weet je wanneer ze klaar is met onderzoeken van haar nieuwe onderkomen? Dat weet je wanneer ze zelf weer contact met je komt zoeken of ergens lekker op haar gemakje languit gaat liggen soezelen zoals Fien hieronder. Geniet van je nieuwe huis!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie