fbpx

8 redenen om een oudere kat te adopteren

Kittens zijn moeilijk te weerstaan, maar….

Katten zijn niet als een pak melk in de supermarkt: ze hebben geen houdbaarheidsdatum. Nee, katten worden zoals een goede wijn, alleen maar beter met de leeftijd. En toch worden veel oudere katten over het hoofd gezien voor kittens, simpelweg omdat ze er te oud of saai uitzien. Maar volwassen katten verdienen natuurlijk onze liefde net zo goed als kittens, en misschien hebben ze er zelfs meer behoefte aan. Kittens worden vaak geadopteerd binnen een paar dagen na aankomst in het asiel, terwijl volwassen katten weken, vaak zelfs maanden in hun hokje moeten doorbrengen, wachtend op een tweede kans op een gouden mandje.

Ik ga niet liegen: er zijn weinig dingen op de wereld die moeilijker te weerstaan ​​zijn dan een kitten. En natuurlijk zijn die kittens schattig en heerlijk om mee te spelen, te knuffelen en naar te kijken, maar kleine kittens worden ook heel vlug heel groot. En ondeugend! Maar oudere katten hebben veel meer te bieden hebben dan je misschien zou denken…

Je weet wat je krijgt

Bij volwassen en oudere katten kan je erop vertrouwen dat de foto overeenkomt met de werkelijke grootte; je weet precies wat je gaat adopteren. In tegenstelling tot kittens worden volwassen katten niet meer groter, dus je weet precies wat je krijgt.

Volwassen katten hebben een meer gevestigde persoonlijkheid ontwikkeld die waarschijnlijk niet meer zal veranderen. Dit kan hen ideale kandidaten maken voor eigenaren die willen dat een kat overeenkomt met hun eigen tempo en persoonlijkheid. Het kan ze ook gemakkelijker maken om in huishoudens met andere katten of zelfs honden te introduceren, vooral als ze al uit een achtergrond met die dieren komen. In het dierenasiel kunnen ze vaak helpen inzicht te geven in de voorgeschiedenis van een kat en de levensstijl waarvoor hij of zij het meest geschikt is. Sommige katten kunnen geduldiger zijn dan anderen met nieuwe huisgenootjes.

Ze zijn nog steeds speels

Hoewel volwassen katten vaak minder onstuimig zijn, betekent dit niet dat ze minder leuk zijn! Ze zijn nog steeds vol energie en leven. Het kan wat experimenteren kosten om erachter te komen welk speelgoed ze het leukst en de beste manier vinden om ze te laten spelen; geven ze de voorkeur aan een leuk kattenkruidspeeltje? Of misschien een hengel met veren waar ze naar kunnen meppen zonder te veel te hoeven bewegen? Als je eenmaal hebt ontdekt welk speelgoed je oudere kat leuk vindt, zul je merken dat oudere katten zelfs de snelste kittens kunnen bijhouden.

Ze zijn gemakkelijker in de omgang

Oudere katten kunnen minder veeleisend zijn en zijn misschien beter geschikt voor mensen die lange uren werken of voor diegenen die zelf niet echt kittens meer zijn :-). Volwassen katten kunnen uren alleen doorbrengen, perfect om de dag door te slapen tot je thuis bent. Of als je leven een beetje trager verloopt, zijn ze uitstekende dutjesmaatjes voor die middagsiësta.

Kittens hebben daarentegen veel meer stimulatie en aandacht nodig. Als ze alleen worden gelaten, veroorzaken ze vaak chaos. Het kan moeilijk zijn om een ​​energiek katje bij te houden! En als ze die jeugdige energie overdag niet verbruiken, kunnen kittens je de hele nacht wakker houden, op zoek naar tenen om aan te knabbelen of meubels om te slopen.

Ze kennen hun manieren

Senior katten kennen hun manieren.Kittens kunnen veel leren van oudere katten, de ‘do’s and don’s’ van cathood die oudere katten al onder de knie hebben: zoals de kunst van het verzorgen, de juiste kattenbaketiquette en dat de hand die je eten geven niet om in te bijten of om mee te spelen zijn!

Ze zijn veel schoner

Oudere katten zijn kieskeurige trimmers met het oog om zichzelf netjes en opgeruimd te houden. Kittens zijn vaak rommeliger en te verstrikt in hun spel om zichzelf schoon te maken. Naarmate ze wat ouder worden, wordt dit gelukkig wel beter en krijgen ook zij hun dagelijkse wasroutines.

Ze hebben een goede etiquette 

Onze volwassen katten hebben ook de neiging om goed getraind te zijn in de manieren van de kattenbak en weten dat het “strictly business” is. Ze hebben tenslotte jaren de tijd gehad om aan hun technieken (en doel) te werken. Kittens, jong als ze zijn, zien hun kattenbak misschien als een speeltuin en hebben veel plezier bij het graven naar ‘de begraven schat’. Misschien hoop je echt dat het modder is wat overal door het huis ligt. Oh, wees alsjeblieft modder….

Ze hebben veel te geven

Veel mensen denken dat als ze een oudere kat adopteren, ze minder tijd krijgen om met hun huisdier door te brengen. Met de juiste zorg en liefde hebben katten echter een gemiddelde levensduur van 12 tot 18 jaar. En het is niet ongewoon voor binnenkatten om 20 jaar te leven, zelfs meer! Volgens de Guinness World Records was de oudste kat 38 jaar oud! Dat is een heerlijk lange tijd om met geliefde kat door te brengen, vooral wetende dat je ze een warm, gelukkig thuis hebt gegeven.

Het is gewoon de moeite waard

En bovenal, door een volwassen kat te adopteren, weet je dat je ze de tweede kans hebt gegeven op het nog lang en gelukkige leven dat elke kat, jong of oud, verdient. Een gouden mandje, dat gun je toch iedere snoezel?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie