fbpx

Kerst & je kat; hoe doe je dat?


Kerst & je kat; hoe doe je dat?

December. De donkerste tijd van het jaar is aangebroken. Hoog tijd voor een beetje licht en gezelligheid in je huis! En daar hoort voor de meeste mensen ook een kerstboom bij. Maar wat nu als je een kat hebt? Of meerdere katten? Aaah, de horror!! Dag mooie kerstboom, hallo kapotte kerstballen en half opgevreten slinger of lichtsnoer… Gelukkig zijn er allerlei tips voorhanden om te voorkomen dat je weer in het donker komt te zitten en niet continu van de bank af hoeft te komen om je kat uit de kerstboom te jagen.

Locatie van de kerstboom

Hoewel het voor hilarische taferelen kan zorgen, zorgt het waarschijnlijk ook voor een grote ravage. Mocht katlief een sprong wagen, zorg er dan in ieder geval voor dat je kerstboom niet kan omvallen. Maak de onderkant van de boom dus goed zwaar. En probeer de boom ook zo te zetten dat je kat er niet in kan springen vanaf een stoel of kast.

Scherven brengen geen geluk

Het is een beetje voor de hand liggend, maar zorg dat je om te beginnen onbreekbare kerstballen hebt. Heb je nog een hele leuke mooie collectie aan breekbare kerstballen liggen? Hang deze dan boven in de kerstboom en zorg dat ze stevig vast zitten voor het geval dat je kat zich toch niet kan bedwingen en spontaan besluit om kerstboomknuffelaar te worden. Mocht er toch eentje kapot vallen, ruim de scherven dan meteen op. De kussentjes onder de kattenpootjes zij niet bestand tegen deze scherpe scherven en doorslikken is nog gevaarlijker. Een kattenmandje “gezellig” onder de boom zetten is dan ook niet helemaal verstandig…

Andere versiersels in de boom

Ook met de kerstlampjes en slingers in de boom is het oppassen geblazen. Vooral kerstlampjes kunnen erg aantrekkelijk zijn voor je kat. Zorg ervoor dat je dier niet op de lichtjes kan kauwen en niet aan de slinger gaat hangen. Dat kan gevaarlijk uitpakken. Stop ook de snoeren goed weg om te voorkomen dat ze doorgeknabbeld worden. Pas ook op met engelenhaar en die dunne glinsterende lintjes. Deze zijn vaak extra interessant voor je kat om mee te spelen en om te knabbelen. Als ze het binnenkrijgen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de maag of darmen van je kat.

Giftig kerstgroen

Heb je een echte kerstboom in de huiskamer staan? De naalden van de kerstboom zijn eerder gevaarlijk dan giftig, doordat ze de slokdarm en darmwand van je kat kunnen beschadigen. Dus zorg ervoor dat de naaldjes op de grond meteen opgeruimd worden. Zet het eten en drinkwater van je kat uit de buurt van de boom. En zorg ervoor dat je kat niet uit het waterreservoir van je kerstboom kan drinken. Want het water is WEL giftig. Je kat kan hiervan diarree krijgen, gaan braken en andere maagproblemen krijgen.Ook kan het zenuwstelsel aangetast worden.

Zo is er ook nog het een en ander aan kerstgroen dat ook giftig is voor je kat. Al ligt het er natuurlijk aan hoeveel je kat er daadwerkelijk van binnen krijgt. Maar ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen.  Ook de volgende planten kunnen giftig zijn voor je kat: de alom bekende Kerstster (Euphorbia pulcherrima), Maretak (Viscum Album), Hulst (Ilex Aquifolium, Kerstroos (Helleborus) en Amaryllis (Hippeastrum). Ook even handig om te weten: Deze laatste 3 planten worden vaak gebruikt in kerststukjes. Hier vindt je vaak ook kaarsen of waxinelichtjes in terug. En dat is natuurlijk nog veel gevaarlijker voor je kat dan de “kans” op vergiftiging.

Aan alles gedacht? Een hele fijne kersttijd voor jou en je kat!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie