fbpx

Je kat & vuurwerk

Lekker knallen?

Het is alweer eind december. Kerst staat voor de deur en als je pech hebt, dan heb je buiten de eerste knallen ook alweer gehoord. De kans is dus heel groot dat je kat deze ook gehoord heeft…. Maar wat nu? Hoe ga je ervoor zorgen dat oudejaarsavond niet alleen voor jouw en je gezin een fijne avond wordt, maar ook voor je kat? Het beste zou natuurlijk zijn als er gewoon helemaal geen vuurwerk meer afgestoken zou worden (vinden wij persoonlijk), maar helaas zijn we in Nederland nog niet zover. Vandaar dat we de 10 beste tips voor je op rijtje hebben gezet. Let wel: Elk dier is anders, de ene tip zal voor jouw dier beter werken dan voor een ander.

10 tips voor oudejaarsavond

  1. Houd je kat een aantal dagen voor oudjaar binnen in huis. Controleer of je chip-gegevens up to date zijn voor het geval dat ze toch een keer naar buiten ontsnapt. Hoe goed je ook oplet, een ongeluk zit in een klein hoekje.
  2. Geef je kat op oudjaarsdag toegang tot een ruimte waar ze zich veilig voelt en terug kan trekken als ze dit wil. Zorg dat daar alles staat wat ze nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, speelgoed en een knus kattenmandje waar ze lekker beschut kan liggen.
  3. Steek een Feliway verdamper in het stopcontact van de ruimte waar je kat het meeste verblijft. Zorg dat je deze verdamper ruim van tevoren gaat gebruiken; minimaal één week voor Oud & Nieuw. Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van je kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken en in huis toe te passen geeft Feliway je kat een veilig gevoel.
  4. Doe ‘s avonds alle gordijnen/rolluiken dicht en wat lampen aan. Zorg voor achtergrondgeluid op de radio of televisie om het vuurwerkgeluid van buiten wat te dempen. Probeer bijvoorbeeld eens klassiek muziek, dit kalmeert en werkt stressverlagend.
  5. Laat je kat ’s avonds tijdens oudjaar niet alleen als je weet dat deze angstig of bang wordt van vuurwerk.
  6. Mocht je zelf schrikken van het vuurwerkgeluid, zorg dan dat je snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan je kat.
  7. Gedraag je niet anders dan normaal en straf je kat niet als ze schrikt van het vuurwerk. Geef haar niet al teveel extra aandacht en laat haar zoveel mogelijk haar gang gaan.
  8. Probeer je kat af te leiden met een speeltje wat ze echt leuk vindt of iets lekkers dat ze echt heel erg lekker vindt. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk buiten.
  9. Mocht je kat echt bang zijn, forceer haar dan niet om op schoot te komen zitten of op te pakken. Laat haar het liefst een beetje haar eigen gang gaan. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander kruipt onder de bank, bed of kast. Als ze zelf toenadering zoekt is dat natuurlijk ook prima. Stel haar dan ook gerust.
  10. Beloon je kat als ze gewenst (rustig) gedrag vertoont of even naar de bron van het geluid kijkt, maar daarna weer vlug herstelt. Jij een oliebol, je kat een lekker snoepje 😉

Verbod op consumentenvuurwerk?

Mocht je nog meer willen weten over dit onderwerp, dan kun je bijvoorbeeld ook terecht op de site van de Dierenbescherming. En wil jij, net als wij dat er vanaf 2020 een verbod op consumentenvuurwerk komt in Nederland? Teken dan hier het Vuurwerkmanifest.

Fijne dagen en een mooi uiteinde! En wees voorzichtig en lief voor elkaar…

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie