fbpx

Corona en je kat

Het zijn rare tijden. Het coronavirus neemt steeds grotere vormen aan en de gevolgen worden steeds duidelijker. Veel mensen werken, al dan niet verplicht, thuis en dit heeft waarschijnlijk ook wel z’n effect op je gezinssituatie (zowel positief als negatief). Je kat zal het in ieder geval vast zeer waarderen. Meer tijd om te kroelen, te knuffelen, een extra aaitje hier en daar, heerlijk!

Corona bij katten?

Een aantal dagen geleden is bekend geworden dat in België iemand zijn kat heeft besmet met het coronavirus. De onderzoekers vonden het virus terug in de uitwerpselen van het dier. De kat zou een week na haar baasje besmet zijn geraakt. Gelukkig is de kat inmiddels ook aan de beterende hand.

De Belgische viroloog Steven van Gucht benadrukt dat dit een alleenstaand geval is en stelt heel duidelijk dat de man zijn kat heeft besmet en absoluut niet omgekeerd. “Dit is een alleenstaand geval, er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt. Het virus gaat niet over van dier op mens.”

Vandaar ook dat vanuit het RIVM wordt aangeraden dat mensen die besmet zijn de zorgen van hun huisdieren aan de gezonde huisgenoten overlaten. Beperk het contact dus tot een minimum en houd je kat binnen.

 

Geen reden tot paniek

De kans dat een huisdier besmet wordt met het virus is zeer klein. Omgekeerd geldt hetzelfde: er is geen bewijs dat het virus weer terug naar de mens kan ‘springen’. Er is dus geen reden tot paniek.  Diergeneeskundig Prof. Virologie Hans Nauwynck geeft aan dat er getest is op braaksel en uitwerpselen die verzameld zijn uit de woning van de besmette kat en haar baasje. Omdat niemand in de woning mag, zijn deze door haar baasje zelf verzameld. Het kan dus zo maar zijn dat het virus uit de directe omgeving afkomstig was en de kat dus niet echt met het coronavirus besmet is. Om dat definitief vast te kunnen stellen, moet er namelijk bloedonderzoek gebeuren.

Omdat het bloed van deze betreffende kat niet getest wordt en de manier waarop het geteste materiaal verzameld is, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat de kat echt een COVID-19 infectie had. De besmette kat is dan ook gelukkig weer aan de beterende hand.

Tips voor baasjes

Mocht je de pech hebben dat je in quarantaine moet, dan mag je je huis niet meer uit. En in sommige ernstige gevallen moeten dierenbaasjes zelfs opgenomen worden in een ziekenhuis. Daarom enkele tips om hier enigszins op voorbereid te zijn:

  • Zorg dat je voldoende voer (natvoer en brok), kattenbakvulling en eventueel medicatie voor je kat in huis hebt.
  • Bestel je voer online als je niet naar de winkel wil of mag. Hou rekening met een langere bezorgduur door de drukte.
  • Vermaak je dier ook binnenshuis. Katten vinden het heerlijk als je jachtspelletjes met ze doet of dat je ze een uitdagend voerspelletje geeft.
  • Zorg dat je in geval van nood een oppas hebt of iemand die je kat kan (thuis) verzorgen.
  • Was regelmatig grondig je handen (minstens 20 seconden en ook goed tussen de vingers) en laat je kat niet in je gezicht likken.
  • Voel je je niet fit en heb je symptomen, vermijd dat zoveel als mogelijk contact met je kat. En ja dit zal in sommige gevallen een hele uitdaging worden, maar better safe than sorry!

Let op elkaar en je kat

Het zijn rare tijden en het vraagt om enige aanpassing van onze kant, maar geniet (indien je gezond bent) van de extra tijd die je hebt met elkaar en met je katten. Stay safe and take care!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie