fbpx

Zo stopt je kat met krabben aan je interieur

Krabmeubel District 70 Rocking

Zo stopt je kat met krabben aan je interieur.

De herfst is begonnen, de kachel mag bijna aan en de warme chocomel komt ook weer tevoorschijn. Nu het buiten minder aangenaam wordt, breng je meer tijd door in je huis. En als je veel werk hebt gestoken in je interieur, is een kat die alles kapot krabt wel het laatste waar je op zit te wachten…. Gelukkig is het krabgedrag van je kat goed te sturen. Met de volgende tips zorg je dat je kat zijn nagels alleen nog maar aan speciaal daarvoor bedoelde objecten – lees krabmeubels – zal scherpen, en niet meer aan je nieuwe bank, kleed of net aangebrachte behang 😱

Krabben is natuurlijk gedrag

Het eerste waarbij je stil moet staan als je iets aan het krabgedrag van je kat wil veranderen, is dat krabben voor je kat volstrekt natuurlijk gedrag is. Door te krabben verwijdert je kat de buitenste laag van de nagels, zodat deze scherp en gezond blijven. Krabben is daarnaast een manier om een territorium af te bakenen. Het laat zowel visuele als geursporen na, die andere katten kunnen onderscheiden en herkennen. Ook stress kan een oorzaak zijn van het krabgedrag van katten. Voor jouw gestreste of onzekere poes is het namelijk een prima uitlaatklep. Daarom heeft straffen (hoe voor de hand liggend dit ook lijkt) weinig zin. Door hem boos toe te spreken of je kat met de plantenspuit te straffen, zal je kat juist meer stress ervaren, waardoor hij alleen maar meer behoefte zal voelen om zich ergens op af te reageren.

Je kat laten krabben op een krabpaal of krabmeubel

Je kat móet dus wel krabben, maar eigenlijk maakt het hem niet zo veel uit waaraan. Hij ruïneert je mooie bank of stoel dus niet met opzet of om hem expres kapot te maken, maar hij gebruikt hem vooral omdat er niets anders voorhanden is. Een alternatief bieden doet daarom vaak wonderen. Het bekendste krabobject voor je kat is de krabpaal. Krabpalen nemen weinig ruimte in doordat ze de hoogte in gaan. En met een beetje geluk vindt je een mooi exemplaar die ook geen afbreuk doet aan je interieur zoals de BeOneBreed Katt3 Evo of de Katt3 Evo Plus.

Andere opties zijn krabplanken voor aan de muur, horizontale krabbedden/ -planken om op te liggen en natuurlijk krabmeubels waarin katten ook een fijn plekje hebben om zich terug te trekken zoals bijvoorbeeld de MyKotty LUI of de District 70 Sardine. Elk dier heeft zijn eigen voorkeur, dus is het aan te raden meerdere voorwerpen te proberen en te kijken wat werkt. Sommige katten krabben graag verticaal (aan een krabpaal) en andere katten liever horizontaal (krabplank of krabmeubel). Voor alle krabmogelijkheden geldt dat je kat zich tijdens het krabben helemaal moet kunnen uitstrekken en dat het object niet mag omvallen tijdens gebruik. Het krabbare materiaal moet daarnaast niet te glad en niet te hard zijn.

Lok je kat naar de juiste krabplek

Wanneer je eenmaal krabpalen of krabmeubels in huis hebt staan, moet je je kat aanleren die te gebruiken in plaats van je interieur. Doe dit door het krabmateriaal te plaatsen op plekken waar je kat al vaak krabt en op plekken waar je zelf vaak bent. Ook bij de vaste slaapplek van je kat moet zich een mogelijkheid bevinden om te krabben. Na een dutje strekt je poes zich namelijk graag nog even uit om de nagels te scherpen.

Denk als een kat

Denk ook even aan de looproute van je kat. Iedere kat heeft vaak een looproute die dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) afgelegd wordt. Hierbij is het belangrijk dat je kat op zijn of haar looproute een krabmeubel of krabpaal tegenkomt die hierdoor voor de hand liggend ook even lekker gebruikt wordt.

Als je kat de krabmeubels niet vanzelf gaat gebruiken, kun je hem hier spelenderwijs bij helpen. Lok hem er bijvoorbeeld naartoe met zijn favoriete speeltje. Zorg dat hij er op springt of er in kruipt. Ook kun je hem naar de plek lokken en belonen met iets lekkers. Wekt dit niet? Probeer de objecten dan eens in te wrijven met wat catnip, zoals valeriaan of kattenkruid. Succes gegarandeerd!

Geef een reactie