fbpx

Lente tips voor je kat

Lente tips voor je kat

De lente is weer hier dus hoog tijd voor 10 fijne lente tips voor je kat! De lente is een van de ruiperiodes van katten. In dit seizoen raken zij hun wintervacht kwijt. Dat kan best wel kriebelen! Door ze af en toe te kammen, zorg je dat de losse haren niet voor irritatie zorgen. Wees extra alert voor klitten! En neem indien nodig contact op met een kattentrimsalon voor wat hulp bij de vachtverzorging.

Kat met staart omhoog

Gaat je kat lekker naar buiten? 

Poezen kunnen krols worden in de periode dat de dagen langer worden. Je merkt het al vlug als je poes krols is. Ze wordt aanhankelijker, miauwt meer en wil graag naar buiten. Is ze niet gesteriliseerd en wil je geen nestje kittens? Houd haar dan binnen en uit de buurt van andere katten.  

Katten en poezen die nog niet gecastreerd en gesteriliseerd zijn, willen in de lente de wijde wereld in trekken. Deze hormonaal gedreven avonturen kunnen ervoor zorgen dat je kat bijvoorbeeld een langere periode van huis is. Als je kat nog niet gechipt is, dan is het verstandig om dit voor aanvang van de lente te regelen. Zorg ook dat je de chip vervolgens registreert!

Ook mensen zijn met het lekkere lenteweer meer buiten te vinden. Tuinhuisjes en achterdeuren staan vaker open en je nieuwsgierige kat gaat graag op onderzoek uit. Ben je je kat kwijt? Bel eens bij de buren aan. Misschien is hij per ongeluk opgesloten in hun schuur of tuinhuis.

Vervelende beestjes voor je kat

Bijen, wespen en muggen ontwaken ook in de lente. Voor sommige katten is het heel interessant om deze beestjes te achtervolgen. Is je kat door een bij of wesp geprikt, bijvoorbeeld in zijn bek of neus? Ga dan naar de dierenarts. Zo voorkom je dat hij niet of slecht kan ademhalen.

In de lente komt je kat waarschijnlijk meer in aanraking met andere katten. De kans op besmetting met vlooien neemt hierdoor ook toe. Controleer je kat in deze periode daarom sowieso regelmatig op deze kriebelende beestjes en gebruik preventief iets tegen de vlooien. 

Andere vervelende beestjes zijn teken. Zeker als je kat veel buiten speelt, bijvoorbeeld in struiken of onder bomen, dan loopt hij risico om deze parasiet op te lopen. Heb je een teek gevonden bij je kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang. Er zijn ook middelen beschikbaar die teken bij de kat bestrijden. Zorg ervoor dat je een handige tekentang in huis hebt.

Draaikiepramen en groene aanslag verwijderaar

Als het mooier weer wordt, dan worden ramen lekker opengezet om te luchten. Je kat kan het echter in zijn bol krijgen dat hij per direct naar buiten wil. Let er dus op dat je kat niet in ruimtes kan komen waar het raam openstaat. Let vooral op met draaikiepramen! Erg gevaarlijk voor je kat.

Mag je kat inderdaad even lekker naar buiten en heb je je groene stoep net behandeld met groene aanslagreiniger? Houd je kat dan toch beter even binnen. Als je kat met zijn pootjes over de stoep loopt, blijft er vaak toch wat reiniger aan de kussentjes zitten. Als je kat zich vervolgens gaat wassen, krijgt hij onbedoeld toch vergif binnen. De aanslag verwijderaar heeft een bijtende werking en kan zweren in de mond van je kat veroorzaken. Neem in dat geval direct contact op met je dierenarts.

Extra drinktip voor je kat

Zodra je kat meer buiten loopt, heb je minder zicht op hoeveel hij drinkt. Ook loopt hij het risico dat hij uit verontreinigde bronnen drinkt. Bied daarom altijd vers drinkwater aan in de achtertuin, als je kat meer buitenkomt. De handige waterfontein Hoopo Agua is draadloos en hierdoor ook ideaal voor buiten onder een afdakje of op je overdekte terras!

Geef een reactie