Vakantie en je kat
De vakantietijd is in zicht en velen van ons kijken uit naar een welverdiende pauze van de dagelijkse rat race. Op vakantie gaan en een of meerdere katten in huis hebben is altijd een lastig onderwerp, want waar doe je goed aan? Thuis laten en de buren vragen? Een logeeradresje regelen bij ouders of vrienden of toch naar een pension? In dit blogartikel zullen we enkele waardevolle tips en adviezen delen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kat een zorgeloze vakantieperiode tegemoet gaan.
Thuisblijven of op vakantie met je kat?
Voordat je je reisplannen maakt, moet je de afweging maken of je je kat meeneemt op vakantie of dat je ervoor kiest om thuis te blijven en voor een geschikte verzorging te zorgen. Als je een relaxte kat hebt die heel erg aan jou gehecht is én al vanaf jonge leeftijd meegaat, kan meenemen een optie zijn. Het meenemen van een kat op reis kan, nog los van de risico’s op weglopen, erg stressvol zijn voor het dier, tenzij je zeker weet dat het goed zal reageren op nieuwe omgevingen en veranderingen. Heel anders dan met bijvoorbeeld een hond. Zorg daarnaast voor de verplichte vaccinaties en papieren die nodig zijn, maak de reisomstandigheden onderweg optimaal en bovenal: Zorg dat je zeker weet dat je kat dit leuk vindt!
Voorbereidingen treffen voor de vakantie
Als je ervoor kiest om je kat thuis te laten, zijn er verschillende belangrijke voorbereidingen die je moet treffen voordat je vertrekt. Gaat het om één nachtje, dan kun je prima voer en voldoende water neerzetten. Dat kan natuurlijk niet als je langer wegblijft. Je wilt zeker weten dat het goed gaat met je kat(ten), dat de kattenbak dagelijks uitgeschept wordt en dat je kat niet per ongeluk ziek wordt. Je kan bijvoorbeeld iemand die je vertrouwd vragen om iedere dag even langs te komen om te controleren of alles in orde is en om wat quality time met je kat door te brengen. Zorg dat er voldoende voer (droogvoer, natvoer, kattensnoepjes) en kattenbakgrit in huis is. Maak daarnaast een lijst met belangrijke contactgegevens, zoals die van de dierenarts, voor het geval er zich een noodsituatie voordoet.
Een kattenoppas of toch uit logeren?
Je kan tegenwoordige kiezen voor een professionele oppasser, die in veel gevallen ook medicijnen kunnen indien nodig. Deze oppassers komen een of twee keer per dag, spelen met de kat, zorgen voor de kattenbak en checken of alles verder in orde is. Het is geen goedkope, maar wel een veilige oplossing.
Familie, vrienden of buren zijn een goedkopere oplossing. Als zij bereid zijn om te komen oppassen, kattenervaring hebben en de tijd om ook even wat langer te blijven, dan is dat natuurlijk een ideale oplossing.
Als je langer dan een paar weken op vakantie gaat is het zeker een overweging waard om iemand in je huis te laten logeren dan om een kattenoppas in te huren. Je kat zal je dankbaar zijn voor het gezelschap.
Uit logeren gaan kan natuurlijk ook. Zorg wel dat je zeker weet dat je kat het geen probleem vindt als hij ergens anders heen gaat. Katten die bang, onzeker of snel gestresst zijn, zijn over het algemeen niet zo blij met een tijdelijke verhuizing, maar op een rustige plek kunnen ze snel wennen, zeker als ze de ‘logeerouders’ al kennen. Houd wel even rekening met andere katten, hond of kinderen op het logeeradres? Als je kat dat niet gewend is, kan de logeerpartij stressvol zijn, en niet alleen voor je eigen kat.
Een andere optie is een kattenpension. Het is aan te raden om hierbij een pension uit te kiezen waar de kat een eigen ruimte krijgt, of deze kan delen met zijn huisgenoten (als die tenminste vriendjes zijn, anders heb je nóg een probleem). Gelukkig komen er daar steeds meer van. Groepshuisvesting is voor de meeste katten eigenlijk té stressvol.
Een veilige en stimulerende omgeving creëren
Zelfs als je kat thuisblijft, is het belangrijk om even extra stil te staan bij een veilige en stimulerende omgeving voor je kat als je weg bent. Zorg ervoor dat er geen giftige planten of gevaarlijke objecten binnen bereik zijn. Bied voldoende speelgoed en krabpalen aan om je kat bezig te houden en verveling tegen te gaan. Overweeg ook om een aantal interactieve voerbakjes of voerpuzzels te gebruiken om je kat mentaal uit te dagen en te voorkomen dat hij zich verveelt als er niemand in de buurt is.
Katten zijn gevoelige wezens en kunnen gemakkelijk gestrest raken door veranderingen in hun routine of omgeving. Om stress te verminderen, kun je gebruik maken van feromonensprays die een kalmerend effect hebben op katten. Deze producten bootsen de natuurlijke feromonen na die katten uitscheiden om zich veilig en ontspannen te voelen.
Socialisatie en interactie
Katten zijn van nature solitaire dieren, maar ze hebben nog steeds behoefte aan sociaal contact en interactie. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan het spelen en knuffelen met je kat voordat je vertrekt. Dit zal helpen om de band tussen jullie te versterken en zal je kat geruststellen in je afwezigheid. Als je voor een oppas kiest, bespreek dan het belang van interactie en aandacht met de oppas, zodat je kat zich niet geïsoleerd voelt.
Conclusie
Tijdens de vakantietijd is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je kat. Of je nu besluit om je kat mee te nemen op vakantie of ervoor kiest om thuis te blijven, een goede voorbereiding is essentieel. Door een veilige en stimulerende omgeving te creëren, stress te verminderen en voldoende interactie te bieden doormiddel van bijvoorbeeld kattenspeelgoed, kun je ervoor zorgen dat je kat een zorgeloze vakantieperiode beleeft. Vergeet niet om een betrouwbare oppas te regelen of een professioneel kattenpension te overwegen als je ervoor kiest om je kat thuis achter te laten. Met de juiste zorg en aandacht kun je met een gerust hart van je vakantie genieten, wetende dat je kat in goede handen is.