fbpx

Trakteer je kat op een kattenijsje!

Trakteer je kat op een kattenijsje

Ons geduld is op de proef gesteld, maar er zijn weer zomerse temperaturen in zicht! In de zomer zorgt een ijsje voor wat verkoeling. Voor honden is er vaak veel aanbod qua verkoelend speelgoed in de winkel, helaas is dat voor katten niet het geval. Maar ook katten hebben bij hoge temperaturen zin in een verkoelende snack en gelukkig is een kattenijsje zo gemaakt! Daarom hebben we bij Ik miauw van jou de lekkerste zelfgemaakte ijsjes voor je kat op een rijtje gezet.

Katten hebben vaak de neiging om minder te drinken dan nodig is voor hun optimale gezondheid. Door een kattenijsje te geven, moedig je je kat aan om wat extra vocht binnen te krijgen, wat essentieel is om uitdroging te voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk enorm leuke bezigheidstherapie, dus win-win voor je kat!

Rode kat met ijsje

Mag mijn kat ijs eten? 

Katten kunnen goed omgaan met hitte. Maar zodra de tropische temperaturen worden aangetikt, wordt het zelfs voor katten iets te heet onder de pootjes. Een schaduwrijke plek en voldoende water uit een verkwikkende drinkfontein zorgen dan voor verkoeling. Maar we mogen katten best wel eens verwennen met een verkoelend ijsje.

Waarschijnlijk likt jouw kat als hij de kans krijgt ook graag aan jouw roomijsje. Dat is inderdaad niet zo verstandig. In room- of softijs voor mensen zit vaak lactose en suiker en veel katten kunnen dit niet zo goed verdragen (diarree alarm!). Gelukkig kunnen we zelf  prima ‘gezonde ijsjes’ maken voor katten.

Wat heb ik nodig voor het maken van een kattenijsje?

Zelf ijsjes maken voor katten is super makkelijk. Alle ingrediënten die nodig zijn voor deze verkoelende snack heb je vaak al in huis. Het favoriete natvoer van je kat (dit kan vlees of paté zijn), kattenmelk, liquid snacks en water. Daarnaast heb je ijsvormpjes nodig. Dit kunnen gewone rechthoekige vormpjes zijn voor ijsklontjes, waterijs vormpjes of ijsklontdiepvrieszakjes. Voor het laatste heb je wel een spuitzakje nodig om deze te vullen. Uiteraard kun je ook grappige ijsklontvormpjes kopen in de winkel, in de vorm van vogeltjes of visjes. Waarschijnlijk heeft je kat dit niet door, maar dit is wel zo leuk voor het baasje!

Katten met ijsje

Kattenijsje met kattenmelk

Melkijs valt enorm in de smaak bij katten! Zorg wel dat je geen gewone melk gebruikt, dat is niet goed voor katten. Kattenmelk is lactosearm en daardoor licht verteerbaar. Zo maak je een lekkere melk snack zonder buikpijn achteraf. Giet een pakje kattenmelk in een mengkom. Voeg 100 ml water toe en roer het geheel. Giet de melkmix in de ijsvormpjes. Zet de ijsvormpjes in de diepvries en serveer deze als ze bevroren zijn.

Kattenijsje met natvoer

Ook van het favoriete natvoer van je kat kun je ijs maken. Dat is net zo simpel als het bovenstaande ijsje. Pureer een portie natvoer. Dit kan zowel van vlees als paté zijn. Voeg 100 ml water of 100 ml kattenmelk toe en roer tot het een crèmige massa wordt. Je kan zelfs het vocht van bijvoorbeeld een blikje tonijn op waterbasis hiervoor gebruiken om het extra lekker te maken. Giet de mix in de ijsvormpjes. Zet de ijsvormpjes in de vriezer en serveer zodra deze bevroren zijn.

Is jouw kat fan van liquid snacks?

Voor katten die het liefst vloeibare snacks eten, kan je zijn liquid snack in de koelkast leggen voor verkoeling of invriezen en er ontstaat een ijsstaafje. Yummy!

grijze kat met ijsje

Niet te koud en niet teveel

Let op voor de zogenaamde brain freeze: Zorg dat je kat het koude ijsje niet te snel opeet, begeleid jouw poes hierbij en serveer het kattenijs niet te koud. Laat het ijs vooraf een beetje ontdooien, dan is het ook niet te hard. Vergeet niet dat traktaties voor je kat deel moeten uitmaken van een voedzaam dieet. Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele extra calorieën uit traktaties bij de algehele calorie-inname van jouw kat.

Het kattenijsje is een creatieve en leuke manier om je kat te laten genieten van de zomerse geneugten. Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje liefde kun je een verkoelende traktatie creëren die niet alleen je kat zal plezieren, maar ook haar gezondheid en welzijn zal bevorderen. Vergeet niet om dit moment vast te leggen – schattige foto’s en video’s gegarandeerd!

Geef een reactie