fbpx

Senior kat in huis? 10 tips voor een fijne oude dag

Senior kat in huis? 10 tips voor een fijne oude dag!

Oudere katten hebben vaak net wat extra zorg en aandacht nodig. Hoe ouder je kat wordt, des te meer last van ouderdomskwaaltjes hij of zij kan krijgen. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een oudere kat? Dit is een beetje afhankelijk van het soort kat (ras, grootte etc.) maar meestal heb je vanaf 7 à 8 jaar te maken met een senior kat. Heeft jouw kat die leeftijd bereikt, dan is het verstandig om in de gaten te houden of je kat misschien last van ouderdomskwaaltjes krijgt. Uiteraard zijn sommige problemen onomkeerbaar en horen ze bij het ouder worden, maar vaak zijn er nog wel dingen die je kunt doen om je kat extra te ondersteunen.

Tips om jouw kat een fijne oude dag te bezorgen

Maak je huis seniorproof

Lag je kat eerst altijd graag op de vensterbank of een andere (ver)hoge plek maar zie je hem daar nu nooit meer liggen? Het kan zijn dat je kat moeite heeft om erop te springen (gewrichtsproblemen). Zorg voor een opstapje zodat je kat makkelijk op zijn favoriete plekjes kan komen. 

Zorg voor een lekker warm mandje

Een lekker warm kattenbedje is extra prettig voor katten die last van de gewrichten hebben. Denk aan een extra fluffy kattenmand zoals de District 70 Tuck, een heerlijk zacht kattenkussen zoals de Hoopo Donut of een kattendeken Hoopo Flip.

Zorg voor voldoende kattenbakken met een lage instap

Oudere katten kunnen naast de bak gaan plassen, dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je kat last heeft van de gewrichten waardoor het pijnlijk wordt om in de bak te klimmen. Een open bak met lage instap zoals de kattenbak Imac Funny is in dat geval erg prettig. Daarnaast kan het zijn dat je kat begint te dementeren en daardoor niet goed meer weet waar de bak staat, zorg dus dat er op meerdere plekken bakken staan.

Laat ’s avonds een lampje aan

Katten die dement zijn raken vaak ’s nachts gedesoriënteerd en beginnen dan heel hard te miauwen. Door een lampje aan te laten kan je kat zich beter oriënteren wat al veel kan helpen. Ook een doekje met jouw geur kan helpen de kat zich meer op zijn gemak te laten voelen.

Afgestemde voeding & supplementen

Een oudere kat heeft andere voedingsbehoeften dan een jonge kat, denk daarom ook aan een seniorvoeding. Oudere katten drinken vaak een stuk minder, waardoor het raadzaam kan zijn om (gedeeltelijk) natvoeding te geven. Voeg extra water aan het natvoer toe voor extra vochtinname. Als er echt gezondheidsproblemen optreden, kan een speciale dieetvoeding nodig zijn. Deze is verkrijgbaar bij een dierenartspraktijk. Oudere katten hebben bijvoorbeeld vaker last van nierproblemen en daar zijn speciale dieetvoedingen voor. Daarnaast kunnen voedingssupplementen helpen om de gezondheid extra te ondersteunen.

Zorg voor verschillende goed bereikbare drinkplekken

Voldoende water drinken is belangrijk, helemaal voor oudere katten die vaak op oudere leeftijd last krijgen van blaas- en/of nierproblemen. Een drinkfontein zoals de Hoopo Hydr is draadloos en zorgt voor continu vers drinkwater wat katten vaak prettig vinden waardoor ze beter en vaker gaan drinken. Zorg sowieso voor meerdere punten waar je kat kan drinken en zet grote ruime drinkbakken – zoals de drinkbak Concrete – op een kleine verhoging zodat je kat er makkelijker uit kan drinken. Dit geldt ook voor de voerbak. De Hoopo Tower is hier bij uitstek geschikt voor. Biedt het eten daarnaast in kleine porties of meerdere keren per dag aan.

Krabpaal voor oudere katten

Ook voor een senior kat blijft een krabpaal een must. Met name horizontale krabpalen of krabmeubels zoals de MyKotty Vigo zijn geschikt voor de oudere kat. Door de vorm kan je kat zich toch goed uit strekken, de nagels scherpen en zijn geur af zetten. Ook zijn horizontale krabmeubels bij uitstek geschikt om een dutje op of in te doen net zoals krabmeubel MIOOU Tula.

Hulp bij vachtverzorging

Oudere katten hebben vaak meer moeite om de vacht goed te verzorgen en de nagels slijten minder. Bij bejaarde katten kunnen botten wat meer uitsteken, waardoor een harde borstel of kam pijnlijk kan zijn. Gebruik een zachtere borstel zodat het voor de kat aangenaam voelt. Lukt het niet om alle klitten en knoopjes uit de vacht te krijgen? Schakel dan tijdig een katten trimsalon in.

Nagels en gebit

Check naast de vacht ook regelmatig de nagels en knip ze indien nodig bij zodat ze niet in gaan groeien. Help eventueel ook de ogen, neus en oren schoon te maken als je merkt dat je kat dit niet goed zelf meer onderhoud/kan onderhouden. Daarnaast is het goed om regelmatig zijn gebit te checken en contact te zoeken met een dierenarts als je ziet dat je kat rood (ontstoken) tandvlees heeft.

Jaarlijkse gezondheidscheck voor de oudere kat

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere katten zijn: nierproblemen, schildklierproblemen en suikerziekte. Ook gewrichts- en gebitsproblemen komen regelmatig voor. Het is daarom aan te raden om je senior kat jaarlijks bij de dierenarts te laten controleren. Deze kan eventueel een bloed- en urineonderzoek doen om bepaalde medische problemen uit te sluiten. Hoe eerder een gezondheidsprobleem wordt geconstateerd hoe beter. Veel dierenartspraktijken hebben hier speciale senior programma’s voor tegen een vaak gereduceerd tarief.

Geef een reactie