fbpx

Een katvriendelijke Kerst in 10 stappen

Een katvriendelijke kerst in 10 stappen

All I want for Christmas is….. no stress!! Het is bijna zover. The most wonderful time of the year. Of de meest stressvolle? Er is behoorlijk wat hectiek rondom de feestdagen; kerstcadeaus kopen (natuurlijk ook voor je kat😉), boodschappen doen, kerstmaaltijden voorbereiden, lange familieavonden doorstaan en de dagen worden er ook niet warmer op. Maar je kat is wel gelukkig en gezond, toch? Hieronder vind je 10 stappen voor een katvriendelijke kerst voor jou en je kat.

Rode kat in kerstboom (1)

1. Versier je huis stukje bij beetje

Breng in aanloop naar kerst de versieringen langzaam aan in je huis, verspreid over een paar dagen. Een plotselinge verandering in je huis kan stressvol zijn voor je huisdier. Dit geeft alles behalve een diervriendelijke kerst. Het beste zorg je voor rustige veranderingen i.p.v. een pop up kerst shop.

Laat je huisdier ook nooit alleen met iets dat voor hen uitziet als een speeltje of eten, zoals kerstverlichting of een kerstslinger. Huisdieren kunnen de slingers inslikken, met verstopping en schade aan de darmen tot gevolg.

2. Heb je een echte kerstboom?

De naalden van je kerstboom kunnen de pootjes van je kat bezeren. Als je kerstboom echt is, stofzuig dan regelmatig de ruimte eronder en eromheen. Je kunt het vallen van de naalden grotendeels voorkomen door de boom regelmatig water te geven. Zorg er wel voor dat je het water afdekt, zodat je kat er niet uit kan drinken. Dit water is namelijk giftig! De kerstboom zelf is ook giftig voor je huisdier, dus voorkom kauwen op de takken of opeten van de naalden. De naalden kunnen ook schade aan de darmen veroorzaken. Beter hang je ook geen chocoladekransjes in de boom als je een kat hebt.

3. Gezellig, al die lichtjes

Kaarsen en lampjes creëren een gezellig effect, maar als je katten hebt vormen ze een vaak onderschat risico. Welke kat weet nou dat kaarsen heet en brandbaar zijn? Het vlammetje flakkert en is dus spannend om mee te spelen, vooral voor jonge katten. Menig kat heeft met Kerst al eens hardleers ontdekt dat kaarsen hun pootjes of staart kunnen verbranden. Zet brandende kaarsen daarom altijd buiten bereik van katten.

Hang lichtsnoeren ook hoog genoeg en buiten bereik van je kat op.  Katten zijn nieuwsgierige dieren. Als ze eenmaal iets in het zicht hebben, doen ze alles om erbij in de buurt te komen. Een goed alternatief zijn LED-lampjes die kaarslicht imiteren.

Lichtsnoeren kunnen echter weer gevaarlijk worden voor katten. Bij het spelen met de lampjes kunnen katten verstrikt raken in de kabel en zichzelf wurgen. Ook kunnen ze geëlektrocuteerd worden. Breng de lampjes daarom zo hoog mogelijk in de kerstboom aan en laat geen kabels hangen waar je kat mee zou kunnen spelen. Doe de kabel alleen in het stopcontact als je in de kamer blijft.

4. Let op het gewicht van je kat

Een kat die binnen zit is in de wintermaanden waarschijnlijk minder actief dan in warmere maanden. Dit betekent dat ze niet zoveel energie verbruiken en dus minder eten nodig hebben. Geef je huisdier alleen de aanbevolen portie eten en beperk de hoeveelheid beloningen om je huisdier op goed gewicht te houden. Bij een kat op goed gewicht kan je de ribben voelen, maar niet zien. Vraag je dierenarts om advies als je hierover twijfelt of veranderingen merkt in het eetgedrag van je kat.

5. Pas op voor strooizout

En gaat je kat deze winter gewoon lekker naar buiten, let dan goed op met strooizout. Als dit eenmaal tussen de voetkussentjes of tenen van je kat komt, kan dit erg pijnlijk zijn. Ook het oplikken van het zout dat aan de pootjes van je kat kleeft, is gevaarlijk voor je kat. In sommige gevallen is het zelfs fataal. Was de pootjes van je kat uitvoerig na elk bezoekje buiten de tuin en besteed extra aandacht aan de ruimte tussen de tenen.

6. Houd je kat in de gaten als de kerstboom staat

Het is een goede gewoonte je huisdieren vóór en tijdens de kerst goed in de gaten te houden. Laat ze niet alleen met de kerstboom, kerstversieringen of het eten. Hou de cadeaus onder de kerstboom ook in het oog. Al het papier, linten, touwtjes, strikjes en plakband kunnen reden zijn voor je kat om te gaan onderzoeken hoe “lekker” dit proeft en voor je het weet heeft ie het doorgeslikt.

7. Gevaarlijk kersteten en –planten

Chocolade, alcohol, gekookte botten, xylitol, maïskolf, knoflook en vet eten zijn allemaal gevaarlijk voor onze katten. Voer deze etenswaren nooit aan je huisdier en let op met de chocolade kerstkransjes in de kerstboom. Naast verschillende etenswaren zijn ook verscheidene planten in huis gevaarlijk voor je kat. Bijvoorbeeld hulst, klimop, kerstster, lelies en maretak zijn giftig. Beter haal je deze planten dus niet in huis. Hoe mooi zo’n kerstster misschien ook is…

8. Even tijd voor je kat

Creëer een plek in het huis waar je kat even tijd voor zichzelf kan hebben. Dit is fijn als je gedurende de kerstdagen of met oud op nieuw veel gasten of kinderen over de vloer hebt. Je kat kan het eerst prima vinden, maar na een tijdje ook onrustig of bang worden. Vooral voor dieren met vuurwerkangst is deze periode zeer stressvol. Denk eraan: jij kunt naar je slaapkamer vluchten als je vijf minuten rust wilt. Je kat moet eigenlijk hetzelfde kunnen doen!

9. Ken je kat!

De impact van vuurwerk kan groter zijn dan je misschien denkt. Rilt, gromt, blaft/miauwt of zit je huisdier meer in elkaar gedoken dan normaal? Weigert hij te eten? Dit kan een signaal van stress zijn. Jij kent je kat het beste, dus let op hoe je kat zich voelt en onderneem actie indien nodig.

Als de kerstperiode te veel stress geeft voor je kat, overweeg dan het gebruik van een feromonenverdamper of verstuiver zoals Feliway. Het kan vooral een verschil maken voor angstige of nerveuze huisdieren.

10. Last but not least: Geef je kat een cadeautje als afleiding

Het gezegde ‘m’n kat is net m’n kind’ of ‘huisdieren zijn ook familie’ klopt zeker. Geven jullie elkaar cadeautjes tijdens de kerst? Ligt er al een gezellige hoop cadeautjes onder de kerstboom? Vergeet dan ook zeker je kat niet! Met een leuk nieuw kattenspeeltje zoals de Candy Cane of een kerst kattenhengel houdt je ze lekker bezig tijdens alle festiviteiten. Of geef ze een fijn warm nieuw kattenmandje zoals de Hoopo Donut of een eigen Casa Teddy, dan kijken ze helemaal niet meer om naar die kerstboom.

Kortom, maak kerst onvergetelijk, ook voor je kat en geef hem een leuk cadeau zoals het kattenhuis Christmas Present of een eigen (kartonnen) kerstboom waar hij wel mee mag spelen! Jij blij, kat blij! Fijne & stressvrije Feestdagen!

 

Geef een reactie